Hayatında çok başaralı olmuş bir insan olarak bunları yazmıyorum! Fakat 50 kusur yıllık hayatımda başta insana ve tüm insanlığa faydalı olmak için, başarılı olmaya her zaman gayret gösterdim. Farklı, farklı mesleklerde çalışanların birçoğunun malumudur, çalışma hayatının kendi bünyesine göre çalışma ve işleme usul, kural ve kaideleri vardır. Şimdi, siz sevgili okuyucularıma bütün ömrü ülkesine, milletine ve bilhassa gençlere, yaşadıkları ve yaptıklarıyla, bu asır da bile bilgilerinin çoğunluğu geçerliğini koruyan, geçmiş tarihimizin en örnek, en kaliteli, kişiliklerinden olan, benim de belki 4 defa okuduğun” Gençlerle Baş Başa” kitabının yazarı rahmetli büyüğümüzün bu önemli eseri, hacım olarak küçük, muhteva olarak çok büyük bir kitaptır. Başarılı olmanın yolarını açıklayan ve bütün hayatımızın her evresinde bizlere yol gösterecek olan, bu eserdeki bilgileri, sizlerin ve bilhassa yeni nesil gençlerimizin bilgilerine aktarıyorum.
Ord. Prof. Dr. Ali Fuat Başgil, “Başarılı olmanın, düşünen aklın şaşmaz kanunları hâlinde birtakım genel ve rasyonel düsturları vardır ki, ben burada bunlardan benim bildiğim kadarını açıklayacağım” diyerek başlıyor.
Çalışma için uygun gün ve saat bekleme! Bir günde yapman Iazım gelen bir işi ertesi güne bırakma!
Bir zamanda yalnız tek bir iş yap! Başladığın bir işi bitirmeden başka bir işe başlama!
İşini bitirdikten sonra ertesi gün ne iş yapacağına karar ver!
Bir işe başlamadan evvel o iş üzerinde iyice düşünüp hesapla!
Çalıştığın bir iş üzerinde herhangi bir güçlüğü yenmeden bir adım bile gerileme!
Devamlı ve plânlı çalış! Dinlenmek için işini değiştir veya yavaşlat! Fikrî çalışmaya, günde 2-3 saat yeterlidir.
Sakin ve metin ol, fakat acele etme! Sindirerek çalış ve öğren! Gece yatarken, ertesi gün ne yapacağını kendine sormadan uyuma!
Her gün iyi bir eserden yüksek sesle 5-10 sahife oku! Sabırlı ol genç dostum!
Her şeyden evvel, ana dilini iyi konuşmayı ve iyi yazmayı öğren! Dikkat et! Sözlerin ve yazıların kısa, açık ve anlamlı olsun.
Çalıştığın bahislerini bitirdikçe, okuduğunu ezberden özet hâlinde not et!
Okuduğun bir kitapta rastladığın güzel bir parçayı sahifesini işaret ederek not al!
Bir işi yaparken kararsızlığa düştüğün vakit, faydası çok, zararı az olan şıkkı tercih et! Bir işe öfkeli ve sinirli iken karar verme! Çok konuşma! Yerinde ve özlü konuş!
Kimsenin yüzüne karşı söyleyemediğini arkasından söyleme ve bil ki arkadan konuşmak korkaklığın en kötü şeklidir. Kimsenin cahilliğini yüzüne vurma! Bil ki insanları en çok kızdıran ve gücendiren, cahilliklerinin yüzlerine vurulmasıdır. Yalan söyleme! Yalan söyleyen yakalanma korkusu içinde yaşayan hırsız gibidir.
Daima olduğun gibi görün, göründüğün gibi ol! Olduğundan fazla görünmek isteyen, kendi ahmaklığını göstermiş olur...
 

BAŞARILI OLMANIN YOLLARI

Bayram Ali KAVALCI

30.08.2015 15:36:53

7