Her geçen gün daha çok teknoloji kullanmaya başlar. Sonunda temel ihtiyaçları (uyku, yemek, tuvalet) dışında bütün vaktini teknolojik araç başında geçirir.

Bağımlısı olduğu teknolojiyi kullanmadığı zaman çaresiz, sinirli ve stresli hisseder. Bazen baş ağrısı, uykusuzluk vs. hissedebilir.

Oyun süresini azaltmak istediğinde bunu bir türlü başaramaz.

Bütün vaktini bağımlı olduğu oyun veya teknoloji ile geçirir. Hayatını ona göre organize eder. Her zaman düşündüğünden daha fazla vakit harcar.

Eskiden keyif aldığı şeylerden artık keyif almaz olur. Spor, müzik, sanat gibi faaliyetlerden ve derslerinden geri kalır.

Uzun süre hareketsiz şekilde teknoloji kullanımından dolayı iskelet ve kas sisteminde hasar oluşur, bozuklukları ortaya çıkar.

Aşırı internet kullanımı ve oyun oynamak duygularda körelmeye, dikkat eksikliğine ve tahammülün zayıflamasına sebep olabilir.

Yakınları teknoloji bağımlısına yardım etmek istediklerinde çatışmalar yaşanır. Bağımlı çocuk kendisine teklif edilen desteği kabul etmez.

Teknoloji bağımlısı sorumluluklarını yerine getirmez. Çevresiyle sorunlar yaşar.

Bağımlısı olduğu teknolojiyi kullanmadığında bile ne zaman kullanacağını ve ne yapacağını düşünerek zihnini kilitler ve hayatın dışında kalır. Teknoloji ne adar süreyle kullandığı hakkında yalan söyler. Bu yalanlar ona devamlı kaygı ve sıkıntı yaşatır. Uyku düzeni bozulur ihtiyacından daha az uyur. Dengesiz ve sağlıksız beslenir.

(Rize Yeşilay Cemiyeti Eski Temsilcisi)


BAĞIMLI OLMUŞ BİR KİŞİ

Bayram Ali KAVALCI

31.10.2018 13:36:21

3