Peygamber efendimiz, (s.a.v)  Asrı Saadet’inden sonra, “Dört Halife Devri” başlamış, bu devir 30 yıl kadar sürmüştür. Bunlar, Peygamber Efendimizin vazifelerini tam olarak yaptıklarından, kendilerine “Hulefai  Raşıdın (Raşid Halifeler) denilmiştir. 4 Halife Devri (632-661), bütün İslâm tarihi boyunca, İslâmî faziletlerin yaşandığı “Altın Çağ” olarak kabul edilmiştir. Bu devirde İslâm orduları; Kuzey Afrika, Kıbrıs, Suriye, Anadolu, Irak, İran içlerine seferlere çıkmışlar; buralarda pek çok ülke ve şehir fethederek, İslamiyet’i insanlara ulaştırmışlardır. İslâm memleketleri imar edilmiş, insanlar rahat ve huzur içerisinde yaşamışlardır. İslâm tarihinde Dört Halife’den sonra, Peygamberimizin mübarek torunu Hazret-i Hasan Efendimizin 6 ay kadar süren kısa bir halifelik dönemi vardır; onu Emeviler dönemi takip etmiştir.

 Emeviler; Çin, Orta Asya, Hazar ülkesi, Hindistan, bütün Orta Doğu ülkeleri, Kuzey Afrika’dan (İspanya dâhil) Avrupa içlerine kadar geniş bir coğrafyada, Aralıklarla 800 yıl hüküm sürmüşlerdir. Emeviler, İslâm dinini İspanya’dan Avrupa’ya sokmuşlardır. Fas, Kurtuba ve Gırnata Üniversitelerini kurup Batıya ilim ve fen ışıklarını yaymışlardır. Emeviler’den sonra, 750’de Abbasîler devri başlamıştır. Devletin başşehri Şam’dan Bağdat’a nakledilmiştir. İslâm dini, doğuda Büyük Okyanus’tan, batıda Atlas Okyanusu kıyılarına, kuzeyde Rusya içlerinden, güneyde Hint Okyanusu kıyılarına kadar yayılıp, 3 kıtada İslâm devletleri hâkim olmuştur. Mısır’daki son halifenin, hilâfeti, 1517’de, Osmanlı Sultanı Yavuz Sultan Selim Hâna bırakmasından sonra, Osmanlı Devleti dünyadaki bütün Müslümanların başı olmuştur. Bu devlet, en uzun ömürlü Türk-İslâm devletidir.

 Osmanlı Devletinin hâkimiyeti Avrupa’da Viyana’ya kadar olan yerlerde, Asya’da Kırım, Kafkasya, bütün Orta Doğu ülkeleri, Afrika’da Kuzey Afrika, Hint ve Atlas Okyanusları ile Karadeniz, Marmara, Ege, Akdeniz, Adriyatik, Umman denizlerinde sürmüştür. Buralarda kıymetli âlimler yetişip, muhteşem ilim ve sanat eserleri inşa edilmiştir. Osmanlı Devletinin 1922’de yıkılmasından sonra, 1924’te hilâfete de son verilerek, İslâm halifeliği yeryüzünden kaldırılmıştır.

İslâmiyet, günümüzde de, başka dinden olan birçok insan tarafından benimsenmekte ve Müslümanların sayıları günden güne artmaktadır. Bilhassa Afrika’da bir çığ gibi büyüyen İslâmiyet; Amerika, Avrupa, Çin, Japonya, Kore... Gibi dünyanın her tarafındaki devletlerde de hızla yayılmaktadır. Kaynak: Saadeti Ebediye


ASRI SAADETTEN BUGÜNE İSLAMİYET

Bayram Ali KAVALCI

2.08.2017 13:09:08

43