Anzer (Ballıköy) yaylasının meşhurluğu, Anzer’de her yıl mevsiminde sınırlı kiloda üretilen Anzer balından gelmektedir. Anzer yaylasında, o yaylaya özgü çiçekler çiçekler sayesinde elde edilen ve artık dünyaca tanınan şifa kaynağı bir bal olan, Anzer balının başta kanser ve türevleri hastalıklara iyi geldiği tıbben de kanıtlanmış durumdadır. Anzer’de kurlu bulunan tarımsal kalkınma Kooperatifi tarafından üreticilerden satın alınarak, Ankara Hacettepe Üniversitesi tarafından tahlil raporları kooperatife ulaştıktan sonra satışı ve fiyatı açıklanan balı ve polenin en büyük sıkıntısı yıllarca ve her yıl piyasaya anzer balı altında taklit balların satışa sunularak, haksız ve helal olmayan kazancın elde edilmesinden müzdaripler.

İkizdere Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin çalışkan Başkanı Osman Çivelek, Her yıl Anzer’de üretilip, kooperatiflerine teslim edilen balların ardından, yönetim kurulunu toplayarak o yıl üretilen ve Ankara Hacettepe Üniversitesi tarafından tahlil raporları olumlu çıkan bal ve polenlerinin satışına başlanmadan önce bir basın toplantısıyla üretilen bal miktarını ve satış fiyatını kamuoyuna açıklar.

Bu yılda Rize’de görev yapan yazılı ve görsel basın temsilcileri ve ajansların muhabirlerine 2015 yılında üretilen Anzer balı ve poleni ile ilgili açıklamalarda bulunan, Rize, İkizdere S.S. Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Osman Çivelek, “Öncelikle siz değerli basın mensuplarımıza ve kamuoyuna şu bilgileri tekrardan vermeyi zaruri görüyorum. Balımız ve polenimiz, Türk Patent Enstitüsü kurumundan, ”Anzer Balı” marka tescilli, üretim ve dolum izinli, TSE Belgeli, Gıda Tarım ve Hayvancılık Rize İl Müdürlüğü kayıt belgeli, Ankara Hacettepe Üniversitesi tahlili ve kapak mühürlü olarak sadece kooperatifimiz tarafından satışa sunulmaktadır. Bu yılda, Anzer Yaylası’nda 3 bin, 3 bin 500 rakım arasında 200’e yakın arıcı tarafından yaklaşık 3 bin kovanda bal üretimi yapıldı. Kooperatifimize bin 500 kilogram civarında bal geldi. Bunları ilk etapta tahlil için Hacettepe Üniversitesine gönderdik. Tahliller yapılarak sonuçları bize bildirildi. Daha sonra ballarımız etiketlendi ve mühürlendi. Kavanozların üzerinde satış fiyatları mevcuttur. Piyasada her yıl olduğu gibi bu yılda Anzer balının taklitleri mevcut. Taklidi önlemek için bu yıl geniş güvenlik önlemi aldık. Kavanozların üzerinde kare kodu ve kooperatifimizin güvenlik bandı ilave ettik. Kooperatifimizin ve Anzer köyü muhtarlığımızın ıslak imzaları ve mühürleri de vardır. Balımızın logosu da kavanozların üzerinde bulunmaktadır. Balımızı bu şekilde piyasaya arz edeceğiz. Kooperatifimiz haricinde hiçbir yerde yetkili bayimiz yok. Tek satış noktası, Anzer Balı Kooperatifidir. Vatandaşlarımızın, kooperatifimiz dışında hiç bir yerde gerçek Anzer balını bulmaları imkânsızdır. 1,5-2 ton civarında siparişimiz mevcut. Bal yavaş yavaş bize geliyor. Tahmin ediyorum ki piyasayı doyuracak kadar balımız olacak. Kimseyi mağdur etmeyeceğiz. Herkese bal göndereceğiz. Bu yıl toplam üretilen bal geçmiş yıllara göre gayet yüksek olmuştur. Anzer balının kilogram fiyatını, daha önce açıkladığımız gibi 850 lira olarak belirledik. Balın 500 gramını 450 liradan, 250 gramını ise 250 liradan satışa sunacağız. “diye açıkladı.

Anzer Ballıköoy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Osman Civeleğin, Rize genelinde tanınan, turizm, ticaret ve gönüllü sosyal faaliyetlerde bulunan güçlü bir kadrosunun var olduğu dikkat çekmektedir. Bu isimlerin hepsini burada yazmaya köşemiz müsait değildir. Tüm yönetimini bu ciddi çalışmalarından dolayı kutluyorum. Anzer’de, gerek ulaşım, gerekse arzulanan bal üretimi için, yayların belli noktalardaki meralara hayvanların zarar vermemesi konusunda ki çalışmaları, Yeşil yol projesine katkıları ve her yıl, Anzer’de gerçekleşen çeşitli sosyal etkinlikler gibi icraatları başarılı bir şekilde yürüten diğer bir isim de, Anzer (Ballıköy) köyü muhtarı Remzi Güzel’dir. Anzer’de Turizm ve Sosyal etkinliklerin tanıtım ve organizasyonu için yıllarca gönüllü çalışmalar yapan ve Anzer denilince ilk akla gelen, Köksal ve Reşit Hapeloğlu kardeşlerin, Rize turizmi, yaylaları, balları ve köyleri için gayretleri çalışmaları örnek gösterilecek düzeydedir. Bir diğer, Anzer sevdalısı özel şirket yöneticisi İbrahim Bilgin beyin, kooperatifteki görevi, köyleri ve yayaları için yıllardır yapmış olduğu gönüllü çalışmalar takdirliktir. Genel olarak, çalışkanlıkları, müteşebbis olmaları, cesaretleri, sosyallikleri, cömertlikleri ve kollektif dayanışmaları nedeniyle, tüm Anzer’li vatandaşlarımızı bu çalışkanlıkları ve üstün gayretlerinden dolayı kutluyorum, başarılı çalışmalarının devamını diliyorum.
 

ANZER BALI VE ANZER BALLIKÖYÜ KOOPERATİFİ

Bayram Ali KAVALCI

6.10.2015 14:07:40

6