“Sigara sağlığa zararlıdır!” cümlesi ömrümüz boyunca en fazla duyduğumuz cümlelerdendir!

Buna rağmen insanoğlu en fazla tercih ettiği zararlı alışkanlıklardan birisidir sigara içmek!

Sigara sağlığa zararlıdır uyarısından sonra en fazla dillendirdiğimiz cümleler ise;

Sigarayı nasıl bırakılırım?

Sigara bırakmanın zorlukları nelerdir?

Hangi taktikleri uygulamalıyım sigara bırakılırken?

Yıllardır içmişim, şimdi bıraksam bana ne faydası olacak?

Benim gibi uzun yıllar sigara içen biri iseniz sigara bırakmanın ne kadar zor olduğunu çok iyi bilirsiniz.

Yine de inancım şudur ki; eğer sağlam bir irademiz varsa sigaradan kurtulmamız çok daha kolay olacaktır.

Sigaranın hem psikolojik hem de fiziksel bağımlılığı var bunu asla inkâr edemem. Nikotin ciddi anlamda bağımlılık yaratıyor çünkü.

Sigarayı bırakan birisi bunu çok daha kolay anlayacaktır. Vücut nikotinden kurtulduğu zaman adeta yara bere içinde kalıyor! Sigaraya yeniden başlaman için size her türlü psikolojik oyunu oynuyor!

Bu yüzden sigara bırakanlar ilk birkaç hafta çok sabırlı olmalıdırlar.

Sigarayı bırakmak istiyorsanız ve daha önce hiç bırakmadıysanız işiniz gerçekten çok zor olabilir. Sigarayı daha önce bırakmış kişiler ne demek istediğimizi gayet iyi anlıyorlardır. Sigarayı bırakmak için önce ciddi bir kararlık gerektiriyor.

Şimdi yıllardır sigara içen birisi olarak şu tespiti rahatlıkla yapabilirim.

Evet, sigara içenler “bağımlıdırlar!”

Bunun aksini iddia etmek sadece kendimizi kandırmaktır! Ben günde bir paket sigara içerken de aynı düşüncedeydim ve açık açıkta bunu seslendiriyordum.

Benim sigarayı rahat bırakmamda iki şey çok etkili oldu.

İzah etmeye çalışacağım bu iki tespitim benim şahsıma özeldir ve herkes içinde elbette geçerli olmayabilir!

Birincisi; ben “akılı bir sigara içicisiydim!”

Yani; yürürken, terli iken, aç karnına ve asla çay ve kahve ile sigara içmedim. Sigaranın zararlarını asgariye indirmek için bol bol yoğurt tükettim. Üst baş ve ağız, dış temizliğine çok fazla dikkat ettim.

Sigarayı bırakmamda ki birinci neden yukarda ki izahlarımdan başka “sigaranın kokusunun” beni çok fazla rahatsız ettiğinden dolayıydı.

İkinci nedenim ise şuydu.

Sevgili Anacığım, sigaraya ilk başladığımdan bu güne kadar sürekli sigarayı bırakmamı söyledi durdu. Hatta hemen hemen yanında içtiğim her sigara için; “içme o füşkiyi yavriyum, ciğerlerini mahvediyorsun” diye serzenişte bulunurdu!

Ben sevgili Anacığımın her defasında ki bu yürekten “içme bu füşkiyi” demesi karşısında hem çok üzülür hem de çok mahcup olurdum. Bundan yaklaşık iki yıl önce küçük biraderim Mehmet sigarayı bırakmış ve çok sevinmiştim. Tabii en başta Mehmet kardeşime çok fazla düşkün olan Anacığım sevinmişti evladının sigarayı bırakmasına.

Geçen yıl Ocak ayında İzmir’e geldi sevgili Anacığım.

Bir gün Anama şaka ile karışık dedim ki; yıllardır sigarayı bırakmamız için bize dua ederdin, bak küçük oğluna duan tesir etti ama bana bir türlü tesir etmiyor!

Sevgili Anacığımın şaka yaptığımı anlamış olsa da çok üzülmüştü bu ifademe. Demişti ki; “duanın bir vakti var evladım, inşallah en kısa zamanda sende sigarayı bırakırsın, ben ölünceye kadar dua etmeye devam edeceğim.”

Bu diyalogdan birkaç saat sonra son sigaramı içtim ve kendi kendime dedim ki; hayatta en değer verdiğim insan yıllardır “dua” ediyor ve bunun bir karşılığı olmadığından dolayı üzülüyor, değer mi yani “hala sigara içmeye” diye düşündüm ve o an karar verdim sigarayı bırakmaya!

Tam bir yıl oldu sigarayı her hangi tıbbı bir yardım almadan bıraktığım. Bana, “nasıl bıraktın sigarayı, içmesini bu kadar severken” diye soranlara, ben; “Anacığımın yıllardır bıkıp usanmadan yaptığı dua sayesinde sigarayı her hangi bir yardım almadan bıraktım!” diyorum.

Bir yılda sigara içmemekten kaynaklanan birçok değişiklik oldu hayatımda. İlk önce nikotini dışarı atmaya çalışan vücudumun çeşitli yerlerinde ağrı ve yaralar oldu. Özellikle ağzımın içinde oluşan yaralar hayat kalitemi bayağı düşürdü, ama kimseye bir şey belli etmeden üstesinden geldim.

Bugün hamd olsun atlattım bunları; şu anda ki tek sorunum birkaç kilo fazlamın olmasıdır. Özellikle sabah yataktan dinç kalkabilmek, yediklerimden daha bir lezzet almak ve daha rahat nefes alabilmek inanılmaz bir huzur veriyor insana. Sigara kullanan herkese bırakmalarını tavsiye etsem de bunun bir faydasının olacağını sanmıyorum; çünkü önce niyet etmek gerekiyor, sonrası bir duaya bakar!

Son olarak şunu ifade edebilirim; evet “Annemin Duası” ve kendi kendime yaptığım sağlık telkinleri sayesinde bir yıldır sigara içmiyorum. Yarınlarda yeniden başlar mıyım bilmiyorum ama bildiğim bir şey var ki; o da sigarasız bir hayatın çok daha kaliteli ve çok daha insanı olduğudur!

Görüşmek üzere; Allah’a emanet olun…


“Annemin Duası!”

Abdurrahman Akın

19.02.2020 09:57:41

32