İlçemizin merkezinde bulunan tarihi Gülbahar Hatun Camii’nin 1844 yılında esaslı bir bakım ve revizyondan geçirildiğini önceki bir makalemizde belirtmiştik.
Hatta bu hayır işini Basazade Mustafa Ağa’nın eşi Ayşe Hatun’un üstlendiği bilgisini de vermiştik. Bu işin yapılabilmesi için başta Ayşe Hatun’un oğlu olan Basazade İbrahim Ağa ve Telatarzade Hasan Ağa’nın oğulları Ali Ağa, İbrahim Ağa ve Mustafa Ağa olmak üzere eşraftan ve esnaftan birçok kişi yardımda bulunmuştu. Köy bazında ise Başköy nahiyesi Kânlı, Yanukli, Zağnat ve Petre olmak üzere dört mahalle olarak 127 kuruş, 20 para yardım toplamıştı. Başköy dışında yardım eden kişilerin büyük bir bölümü Pazar merkeze yakın olan köylerin ileri gelenleri ve çarşı içinde ticarethanesi olan esnaf kimselerdir. Bazı kimselerin nedense sülale unvanları belirtilmemiştir. Bazı kişilerinse ismi birkaç defa yazılmıştır ki, bu da o kişinin birkaç dükkanı veyahut farklı geliri olduğunu ve her bir geliri için ayrı yardımda bulunduğunu göstermektedir. Şimdi bu hayırlı işe yardımda bulunup, tarih vesikalarına adını yazdıran merhum kişilerin kimler olduğuna bir göz atalım.

Yankunoğlu Mehmed, Hortoloşoğlu İbrahim, Kustoğlu Ali, Oskeroğlu Osman, Türidoğlu Hacı Numan, Süleymanyazıcızade Mustafa Bey, Ucuberoğlu Molla Yusuf, Kasımağaoğlu (Telatar) Süleyman Ağa, Kuyumcu Banko Ziya, Hasanağazade (Telatar) Ali Ağa, Gençağazade İbrahim, Kustoğlu İbrahim, Veysoğlu Mehmed, Hasanağazade (Telatar) Mustafa Ağa, Seyfoğlu Mehmed Çebi, Seyfoğlu Ali Çebi, Halidoğlu Ahmed, Seyfoğlu Osman Çebi, Serdaroğlu Mehmed, Serdaroğlu Ahmed, Naiboğlu Hasan Bayrakdar, Kadoğlu Mehmed Çavuş, Kalaycıoğlu Mehmed, Küçükahmedoğlu Mehmed, Maminaoğlu Osman, Maminaoğlu Memiş, Hasanağazade (Telatar) İbrahim Ağa, Finsoğlu Muhammed, Timasikoğlu Ahmed, Kalyoncuoğlu Molla Ömer, Hasanisoğlu İbrahim, Polihozluoğlu Zekeriya, Basazade İbrahim Ağa, Telatorzade İbrahim Ağa, Lalaşaroğlu Muhammed, Hortoloşoğlu Osman, Lalaşaroğlu İbrahim, Bankooğlu Osman, Lalaşaroğlu Mustafa, Devaloğlu Molla Mustafa, Hacıaliağaoğlu Mehmed Ağa, Dülgeroğlu Mehmed, Furuncu Hacı Ömer, Hocaoğlu Mehmed Ağa, Uzunalioğlu Cibuli, Kosanoğlu Mehmed, Omsumaroğlu İbrahim, Haşiloğlu Mustafa, Hortoloşoğlu Mehmed, Nebioğlu Ömer, Çakıroğlu Mustafa, Baltazade İsmail Ağa, Müftioğlu Şerif, Cihanoğlu Ali, Cancaoğlu Hüseyin, Cancaoğlu Ahmed, Abazaoğlu İbrahim, Abazaoğlu Osman, Abazaoğlu Süleyman, Baltazade Abdurrahman Ağa, Çiçoğlu Hüseyin, Boçoğlu Muhammed, Müftü İbrahim Efendi, Süleymanyazıcızade İbrahim Yazıcı.

 

  

ahmet kumaş
16.04.2014 10:00:55
syn araştırmaci eski beri soylenır yavuz ıran seferıne giderken burada konakladığı akşam tahtadan bir namaz kılma yeri çevirir ve oulece burası mescıd kalır sizin anlattığınız bununla uyuşmıyor.tebiiki daha sonra restarasyolar yapılmıştır.en son rami açakır ağazade tarafından

M.Ümit Hiçyılmaz
18.04.2014 15:24:04
ahmet bey, yukarıdaki makalede 1844 yılında bu caminin restorasyon geçirildiği ve restorasyona kimlerin öncelik edip, kimlerin bağışta bulunduğu anlatılıyor. sizin değindiğiniz bilgi ise caminin ilk yapılışı ise alakalıdır ve camiyi zaten yavuz'un annesinin yaptırdığı tahmin edilmektedir.

efsane
24.04.2014 22:03:35
fatih sultan mehmetin eşi olan gülbahar hatun tarafından yapılan cami idi. milattan önce 54 yılına dayanan yerleşim bölgesi olan pazar/atina/tata da o yıllarda bir çok kavim yaşamaktaydı ateist putperest hititler gibi şuan merkez camisinin olduğu yerde o dönemlerde tapınaklar vardı fatih in fethinden sonra fatihin eşlerinden olan gülbahar hatun karadeniz e gezi esnasında pazar/atina da ateş tapınağı olan yere mescit yaptırmıştır kirazlık mah. sine de küçük bir mecit yaptırmıştır üstte ismi geçen kişilerin cami imşaatında herangi bir maddi destek almaksızın cami inşaatını yaptığı kanaatindeyim gülbahar hatunun maddi olarak bir gelire ihtiyacı yoktu...

M.Ümit Hiçyılmaz
7.05.2014 09:02:49
sevgili efsane. bu camiyi fatih'in eşi olan gülbahar hatun değil, 2.bayezid'in eşi olan gülbahar hatun yaptırmıştır, yani yavuz'un annesi olan. makaleyi okumadan mı yorum yapıyorsunuz anlamıyorum, makale caminin 1844 yılında geçirdiği restorasyonu anlatıyor, siz hala 300 sene önce caminin yapılışından dem vuruyorsunuz. üstelik makalenin resmi bir belgeye dayalı olarak yazdığımızı görmezden geliyorsunuz. bu arada caminin yapılışı ile ilgili kanaatiniz dışında atina ile ilgili verdiğiniz bilimsel(!) bilgiler için teşekkür ederim.

1844 Yılında Pazar Gülbahar Hatun Camii’ne Bağış Yapan Kişiler

Murat Ümit HİÇYILMAZ

11.04.2014 13:50:02

15